Sötétbe borul a Naphegy? Sitt-telepnek használják a teniszpályát


A Naphegy téri, lebontásra ítélt teniszpályánál a Mikulás nem osztogatott, hanem fosztogatott, hiszen elvette a gyerekek teniszütőjét. A Res Publica Egyesület tegnapi demonstrációján a patinás sportlétesítmény felszámolása ellen tiltakoztak. Lassan azonban visszafordíthatatlan károk keletkeznek a pályában, hiszen az új tulajdonos, a Gyetvai Fivérek gyakorlatilag sitt-telepnek használja azt: egy másik építkezésről áthordva a törmeléket.

A sportlétesítmény kálváriája 2001-ben kezdődött - mondta a STOPnak Jávor Béla. A Res Publica Egyesület elnöke hozzátette: ekkor adta el a adta el a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a teniszpályát a dohány-nagykereskedelmi vállalkozást üzemeltető Sepsi Lászlónak. A vételár 370 millió forint plusz áfa volt. Ezt követően két-három tulajdonosváltás után került a jelenlegi tulajdonos, a Gyetvai Fivérek kezébe, Jávor szerint ekkor már az eredeti vételár többszöröséért.

Már ekkor értetlenül állt az önkormányzat tétovázása előtt Jávor, hiszen az akkor hatályos szabályok szerint az önkormányzat ingyen megszerezhette volna a teniszpályát, melyen ráadásul a klubház műemléki védettséget élvez. Igaz azt kellett volna vállalnia, hogy 15 évig üzemelteti a sportlétesítményt. Ez nem történt meg. A Gyetvai Fivérek pedig jelenleg gyakorlatilag sitt-telepnek használja az ingatlan, ahova egy másik építkezésről hordják át a törmeléket.

Ez ellen egyébként a Res Publica hatósági eljárást kezdeményezett a Budavári Önkormányzatnál, s az első fokon arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül szállítsa el onnan a sittet. Ez ellen természetesen fellebbezett a Gyetvai Rt., ám márciusban a másodfokú építési hatóság is jóváhagyta az elsőfokú döntését. Gyakorlatilag egyébként jelenleg másra nem is nagyon tudná az építőipari vállalkozás a területet használni, hiszen a kerület építési szabályzata (kész) jelenleg nem enged meg másfél méternél magasabb beépítettséget a területen.

Ahhoz, hogy bármire is alkalmassá tegyék a területet, az önkormányzati többség olyan módosítást akar elfogadtatni, ami mind magasságában, mind pedig százalékában nagyobb beépítettséget tesz lehetővé - mondta a STOPnak Gecse Gábor. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság szabad demokrata tagja szerint a módosítások után a föld alatt a terület 70, míg a föld felett 30 százaléka lenne beépíthető a volt teniszpályának. Ez gyakorlatilag 10 ezer négyzetméteres beépítést tenne lehetővé. Magasságban 3+1 szint plusz tetőtér magasságú épületeteket engedélyezne.

Ez Jávor szerint sötétségbe borítaná a Naphegy alacsonyabban fekvő részeit. E mellett egy lakossági fórumon Visy Károly meteorológus arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben ezekkel a feltételekkel megvalósulna a beruházás, akkor a Budakeszi felől érkező észak-nyugati széljárást lezárná, s jelentősen megnövelné a légszennyezettséget. A kerület vezetése egyszer már napirendre tűzte a kész módosítását, mely tartalmazta volna a teniszpályák ügyét, ám akkor ezt a fideszes Nagy Gábor Tamás kivette a csomagból.

Egyesek szerint azért akarja a kerület vezetése módosítani a az építési szabályzatot, mert attól tart, hogy az építőipari vállalkozás kártérítési pert indít ellenük, mivel használhatatlan az ingatlan, amit megvettek. Ez azonban oktalan félelelem, ugyanis Jávor szerint a vevő ezekkel a kondíciókkal vette meg a területet, így nincs jogalapja semmiféle kártérítésre. Az építési vállalkozókat a Res Publica egyébkén meghívta egy lakossági fórumra, ahol felajánlották nekik, hogy építsen családi házakat, uszodát, erről azonban nem akartak hallani, ragaszkodtak az irodaházhoz.

Forrás: STOP.hu

További megjelenések a beépítéssel kapcsolatban az interneten:
http://epiteszforum.hu/node/7893
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=377753&place=
http://www.168ora.hu/cikk.php?id=9630
http://www.nol.hu/archivum/archiv-475014

2009.02.21. 17:40 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://naphegy.blog.hu/api/trackback/id/tr26956888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Purell 2009.03.27. 08:22:30

fideszes Nagy Gábor Tamás kivette a csomagból...már ezért érdemes volt elolvasni...ez is el lesz sikálva mint a várkert bazár story...

Naphegy

Szemelj ki egy frekventált helyen lévő ingatlant minél több építési korlátozással, így olcsón juthatsz hozzá, utána ügyeskedd ki a korlátozások feloldását, és már épülhet is az irodaház.

A helyszín

Műemlék

Fotók

Szavazzon!

Mi is olvassuk

süti beállítások módosítása