A beruházó letett az öt önálló helyrajzi számú telek összevonásáról

Az Aladár utcai teniszpályák helyére tervezett irodaház parkba, a megmaradó műemléki klubházhoz csatlakozva egy fél teniszlabdát szimbolizáló, modern épületrész kerülhet. Az üveg félgömb sportfunkciót kaphat, és ahogy most is, a klubházban lennének az öltözők. A beruházó szerint van idő az ötletelésre, hiszen a piac pangása, és a finanszírozási bizonytalanságok miatt egyelőre nincs terítéken az építkezés elindítása.

Többször megszólaltak lapunkban a környékbeli civilek, és az őket képviselő Jávor Béla, akik tiltakoznak a terület nagyfokú beépítése ellen, illetve azért, mert jelenleg építőanyag tárolásra használják az ingatlant. A beruházó eddig nem nyilatkozott, most lapunknak elmondta, a testvérével közösen működtetett cégük átlátható építésvállalkozási tevékenységet végez. Hozzátette, a volt teniszpályák közelében lakó jogász hatodik éve minden döntést megfellebbez, ezért folyamatosan bíróságra és hatóságokhoz járnak. A teniszpályák évek óta megszűntek, a területet az állam kivonta a sportfunkció alól, és eladta. A befektető szerette volna összevonni az öt önálló helyrajzi számú telket. A Kerületi Építési Szabályzat ezt nem engedi, így egy nagy épülettömb helyett, négy szabadon álló, a környező társasházak méretéhez illeszkedő ház épülhet. A területen egy műemléki védettségű klubház is található. – A közelmúltban derült ki, hogy az „IZ” övezet, amelybe ez a terület is tartozik 2008. előtt nem engedte a lakófunkciót, azóta viszont van erre is lehetőség, amire most figyeltünk fel az interneten egy szabályozási rajzon. Így elgondolkodunk a beépítésen, de erre van is időnk, hiszen nincs pénz a piacon, se megrendelő, se vásárló, se banki finanszírozás. Sok eladó lakásunk van, és az irodaházak egy része is üresen áll. Eladni nem akarjuk a területet, spekulánsokkal nem tárgyalunk – fejtette ki Gyetvai Géza, a fejlesztő cég igazgatója.

Arra is kitért, hogy építési területen lehet építési anyagot tartani, a kerítést pedig azért tették zárttá, hogy ne zavarják a depókkal a környezetet. Kérdésre válaszolva elmondta, letettek a telekösszevonásról, és arról is, hogy egy nagy épülettömböt hozzanak létre. A tervezett négy irodaépület szabadonálló, 10,5 méteres párkánymagasságú, igazodik a környező házak méretéhez.

– A kerülettel és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egy olyan elképzelést szeretnénk megbeszélni, hogy az öt önálló teleknek ne kelljen öt behajtót és rámpát építeni. Jelenleg is egy bejáratról közelíthető meg a terület. Ennek megfelelően a terepszint alatt egy mélygarázs épülne, és nem kellene a Tigris utca (óvoda, buszmegálló) felé autós kihajtókat építeni, amely a környezetszennyezést is csökkentené. Ez az ötlet hatóságilag szokatlan, hiszen a terepszint alatt és felett más lenne a szabályozás – vélekedett az építészmérnök cégvezető.

Hozzátette, érdekességként felmerült egy olyan ötlet, hogy a klubház mögötti területre egy fél teniszlabdát formázó modern épület kerülne, amely valamilyen sport-, vagy wellnessfunkciót kaphatna. A klubházban amúgy is öltözők vannak, ezért nincsenek rajta hosszabb tartózkodásra alkalmas helyiségeknek megfelelő méretű ablakok. Az örökségvédelem szabályai lehetőséget adnak a műemléki és modern épületrészek összekapcsolására.

Forrás: Helyi Téma Online

2011.03.30. 00:43 Szólj hozzá!

A szánalmas kampánylevél

Nem tudom kit sikerül elvarázsolni egy ilyen "dühös" hangvételű kampánylevéllel, engem biztos nem. Figyeljük meg a dühödtséget kifejező fejlécet, valamint a félkövér és aláhúzott hangsúlyelemeket. :) Hát még ez a meggyőző fénykép. Az ember rögtön tudja hova ne tegye az X-et. Kampányolni is lehet szépen, visszafogottan, kultúráltan, nem igaz, hogy annak nincs meg a gyümölcse. Sajnos ez így ebben a formában véleményem szerint nem az a kategória.

Címkék: budapest kampány fidesz szánalmas levél dühös választás2010

2010.04.08. 21:18 Szólj hozzá!

Gyetvaiék a 150 leggazdagabb magyar között

A Népszabadság listát készített a 150 leggazdagabb magyarról az Opten Informatikai Kft. értékelése alapján. Mindebből számunkra az az érdekes, hogy a Gyetvai Fivérek (Gyetvai Géza és Gyetvai Zsolt) az előkelő 132. helyen állnak. Jó sok irodaházat és lakást húzhattak fel, mire elérték ezt a szintet. Becsült vagyonuk - a kiadvány szerint - 4,7 milliárd forintra tehető, melyet ingatlanfejlesztési tevékenységből hoztak össze. Ez bizony jelentős.

Részlet a kiadványból:
"A médiában is figyelmet kapott ügyük a tulajdonukban lévő naphegyi teniszpálya fejlesztése. A környékbeli lakók nehezményezik, hogy építés helyett deponálás folyik az I. kerületi prémiumövezetben. A cég szerint azonban a terület rendezett, az átépítési munkálatokra a jogerős engedély rendelkezésre áll. Az is igaz, hogy az irodafejlesztés tervei jelenleg talonban vannak, piaci nehézségekre hivatkozva ezt a beruházást is késleltetik."

Abban a kérdésben, hogy a terület rendezett-e vagy sem, mindenki döntsön saját belátása szerint, ám engedjék meg, hogy segítsünk néhány fotóval. Úgy véljük, ez a kérdéskör nem szorul további magyarázatra, a képek magukért beszélnek. Bele se merünk gondolni micsoda piaci nehézségei lehetnek a vállalatnak, ami miatt fel kellett függeszteni az építkezést. Felettébb érdekes és sajátos elképzelésnek bizonyul a Fivérek részéről egy hatósági eljárást követő határozat piaci nehézségként való értelmezése...

Címkék: budapest magyar népszabadság első felmérés leggazdagabb tiltakozás kerület műemlék gyetvai fivérek urbanista beépítése budavár ikerület teniszpálya elsőkerület top150

2009.11.18. 23:11 1 hozzászólás

Most így állunk

 Jó sok idő telt el az utolsó post óta, ezért most már kötelességünknek érezztük egy helyzetjelentés megfogalmazását. Tekintsünk vissza egy kicsit 1,5 hónappal ezelőttre. Körülbelül ekkor történt ugyanis, hogy a Gyetvai Fivérek Zrt. váratlanul - a lakók nagy örömére - lebontotta a daruját az Aladár utcai telepén, mert ugye ez már egy anyaglerakó, anyagraktározó disznóól. 

Megcsillant a szemünkben a győzelem szikrája, mely már azóta (néhány hete) ki is hunyt, hiszen a daru megint áll. Egy kicsit úgy tűnik, hogy egy helyben állunk, nem sikerül érdemben előrébb lépnünk a még mindig beépítetlen teniszpálya ügyében, de nem adjuk fel, mert nem szabad. A Gyetvai Fivérek már annyi kárt okoztak a kerületnek, hogy jóérzésű ember nem engedheti, hogy pusztán haszonszerzés céljából ezt műveljék egy műemlékké nyilvánított teniszpályával. Nem adhatjuk fel!

2009.08.15. 22:46 3 hozzászólás

Helyi Téma: Lesz itt teniszpálya?

A naphegyi teniszpályák helyén a tulajdonos irodaházat építene, de még a terveket sem adta be, ehelyett két éve építőanyagot tárol, és újabban műhelyt is üzemeltet az ingatlanon. A helyi civilek a teniszpályákat szeretnék viszontlátni.

A zajos, füstös Hegyalja út közelébe irodaházat tervez a befektető. Az ingatlan intézményi besorolású, amelyhez a tulajdonos jog szerint kérte a Kerületi Építési Szabályzat módosítását. A korábbi szabályzat másfél(!)méter magas beépítést engedélyezett, és a helyieket képviselő civil szervezet azt kívánta elérni, hogy a kerület ne változtassa meg a paramétereket. Az önkormányzat a lakók érdekeit szem előtt tartva határozta meg az új építési előírásokat, a külön helyrajzi számú telkeket nem engedte összevonni, így egy nagy épülettömb helyett négy szabadon álló, a környező társasházak méretéhez illeszkedő ház épülhet meg. A beruházó azonban nem fejleszt, hanem a környékbelieket zavaró, engedély nélküli tevékenységet folytat, a kerület hatósági eljárásait semmibe véve.

 - A teniszpályákon két éve a környékbeli építkezésekről származó földet, sittet, építőanyagot deponálja, a szállítással jelentős por-, sár- és zajhatást okozva. A telken lévő műemléki épületnél engedély nélkül műhelyt üzemeltet, és építési anyagokat darabol, irtózatos zajjal. Egy engedély nélkül felépített daruval mozgatja a többmázsányi anyagot, a szomszédos házak felett forgatva a daru gémjét. A kerületi önkormányzat semmiféle eredményes fellépést nem tett, amellyel a Naphegyet elcsúfító állapotot megszüntetné.

Még a Fővárosi Bíróság által jóváhagyott, az eredeti állapot visszaállítására kötelező határozatának sem szerez érvényt. Azonban, – kedvezve a beruházónak – iroda és lakóház beépítésére alkalmassá tette a teniszpályát a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosításával. Ezt a döntést a Regionális Közigazgatási Hivatal is jogellenesnek nyilvánította – tájékoztatott dr. Jávor Béla, a Naphegyi Res Publica Egyesület elnök. A hosszú ideje húzódó hatósági üggyel kapcsolatban lapunk megkereste dr. Deák Ferencet, Budavár jegyzőjét is.

 - A naphegyi ügyben több építéshatósági szabálytalanság merült fel. Az első, hogy a vállalkozó az ingatlanegyüttest nem rendeltetésszerűen használja. Az üres telkeken legfeljebb parkolót lehet üzemeltetni, de építésianyag-tárolást, raktározást nem. A telek tulajdonosa ellen 2006 óta folytatunk eljárást emiatt. A második szabálytalanság a toronydaru felállítása. Köteleztük a tulajdonost a szerkezet elbontására. A darut „áthúzta” arra a telekrészre, amelyen a műemléki épület áll. Ezzel időt nyert, mert ott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak kell eljárnia. Új eljárás indult, és a KÖH is előírta a daru elbontását – ismertette az ügy részleteit a jegyző. Deák Ferenc elmondta, az már igazgatási hatósági ügy, hogy a tulajdonos nem rendelkezik telepengedéllyel az anyagtároláshoz, raktározáshoz.

 - Hatósági eljárásunk során azonnali hatállyal megtiltottuk az engedély nélküli tevékenységet, majd a Fővárosi Bíróság helybenhagyta az önkormányzat határozatát. Ám a tulajdonos kérte a végrehajtás felfüggesztését, amelyről a Fővárosi Ítélőtábla még nem döntött. Önkormányzatunk kitiltotta a nehézgépjárműveket a kerületnek ezen a részén (legfeljebb 3,5 tonna súlyú hajthat be, az ennél nagyobbak csak külön engedéllyel) megakadályozva a szállítmányozást. Felkértük a behajtási hozzájárulást kiadó fővárosi társaságot, ne adjon ki engedélyt a vállalkozónak.

Ekkor a telek tulajdonosa levélben jelezte, hogy ha nem tud behajtani a területre, nem tudja elszállítani a tárolt anyagokat. Ezért a kerület hozzájárult, hogy április 20-a és 30-a között behajtson, de csak és kizárólag azért, hogy megszüntesse a szabálytalan raktározást – folytatta Budavár jegyzője, aki azt is elmondta, hogy 2007-ben azért kellett módosítani az építési szabályzatot, mert a korábbi szabályrendszer már elavult. Fontos, hogy a KÉSZ-ben a kerület, a Fővárosi Közgyűlés által megengedett mértéknél jelentősen szigorúbb paramétereket határozott meg.

Forrás: Helyi Téma Online

2009.05.07. 14:40 Szólj hozzá!

Riportot készített A tévé ügyvédje(MTV) a naphegyi műemlékké nyilvánított teniszpálya beépítésével kapcsolatban (videó!)

Gyetvaiék elfogadták a meghívást az élő műsorba, majd a műsor napján közölték, hogy sajnos nem érnek rá. Nyilván csak a véletlen műve...

2009.05.07. 09:01 Szólj hozzá!

Omlásnak indítják a hegyet a wellness központ miatt #2

"A Tabánban most épp egy wellness központot próbálnak a Czakó utcai sportpálya hegyes-dombos oldalába beleépíteni, egy mélygarázzsal karöltve. Ez önmagában még nem is lenne baj, az viszont már komoly problémát jelent, hogy omlásnak indult a hegyoldal, így a tetején lévő kosárlabda- és futballpálya is veszélyessé válhat." Önmagamat idéztem.

Se a beton kosárpálya, se a műfüves focipálya nem válhat veszélyessé, ugyanis már mindkettő megszűnt létezni. :( Elszomorító, kiábrándító és egyben elkeserítő így látnom ezeket a pályákat, ahol X évvel ezelőtt oly sok időt töltöttünk el, fociztunk és kosaraztunk a haverokkal.

2009.04.14. 22:16 Szólj hozzá!

Drabális kátyúk az építkezések miatt

Naphegy: 2009.04.09.

 

Az előző bejegyzésben említett tényeket szeretném most alátámasztani néhány fotóval. Egy óriási kátyú az I. kerületi Aladár utcában, ami a földet szállító kamion miatt keletkezett, valamint erre még rátesz egy lapáttal BKV buszforgalom is.

Sajnos az utca többi részén is ehhez hasonló úthibák, kátyúk alakultak ki, melyek súlyos károkat okoznak a gépjárművekben és életveszélyesek is (gondolok itt a hirtelen feleszmélés és körültekintés nélküli kikerülés manőverére). Nem nagyon értem, hogy miért nem lehet a kamionforgalmat a Hegyalja úton lebonyolítani, ahol a mostani útvonallal ellentétben nem sok vizet zavarnának ezek a monstrumok!!!

 

Naphegy: 2009.04.09.

 

Naphegy: 2009.04.09.

# update: Az ominózus kátyút azóta befoltozták, tehát volt értelme megírni ezt a bejegyzést vagy netán valaki jelentette az illetékes szervnél? :D Mind1, a helyzet nem sokkal jobb, hiszen az Aladár utca és a Csap utca kereszteződésében azóta már egy újabb, ehhez hasonló kátyú keletkezett.

2009.04.13. 22:26 Szólj hozzá!

Omlásnak indítják a hegyet a wellness központ miatt #1

Naphegy: 2009.03.24.

A budapesti I. kerületben a műemlékké nyilvánított teniszpálya beépítése mellett más projektek is folyamatban vannak.

A Tabánban most épp egy wellness központot próbálnak a Czakó utcai sportpálya hegyes-dombos oldalába beleépíteni, egy mélygarázzsal karöltve. Ez önmagában még nem is lenne baj, az viszont már komoly problémát jelent, hogy omlásnak indult a hegyoldal, így a tetején lévő kosárlabda- és futballpálya is veszélyessé válhat. Nem beszélve a klubházról, ami szintén közel található a "szakadékhoz".Nagyobb térképre váltás

A wellness központ építése közben más meglepetések is jelentkeztek. Ugyebár ezt a hatalmas földmennyiséget ki kellett onnan bányászni és el kellett szállítani. A szállítást a beruházó nem teljes hosszában a Hegyalja úton bonyolította le, hanem jobbnak látta a Czakó utca és az Aladár utca útvonalán megközelíteni a Hegyalja utat. A teljes tengelyterhelésű, hatalmas súlyú kamionok (legalább 6-8 darab) 5-10 percenként robogtak végig a fent említett utcákon csurig földdel a platójukon. Ezt a borzasztó nagy súlyt nem volt képes az útburkolat elviselni, így több helyen beszakadt és pocsolya nagyságú kátyúk keletkeztek. Ne felejtsük el, hogy ezen az útvonalon jár a 178-as BKV busz is, ezek a buszok sem a pehelykönnyedségükről híresek. Az útburkolat alatt húzódó csövek megroppantak, néhány nappal később eltörtek, így nem egyszer több órára is elvágták a lakosságot az ivóvíztől.

Most ott tartunk, hogy az építkezés áll, a hegyoldal omlik, az Aladár utca közlekedésre alkalmatlanná vált a keletkezett kátyúk és hepehupák miatt.


2009.03.24. 16:25 Szólj hozzá!

Miért nem bontják már le a darut?

Senki sem tudja rá a választ. Látszólag semmi célt nem szolgál a daru a lakók hergelésén kívül. Itt áll már jópár hónapja - egy fia engedély nélkül -, miközben semmire nem használják. De, talán anyagmozgatásra, ugyanis abból is akad bőven a téglahegyektől kezdve az egyéb építőelemeken át a sóderig. Ez már önmagában egy borzasztó látvány és ezt már csak tetézi a fehér daru.

Még mielőtt megérkeznének az olyan hozzászólások, hogy nem itt, egy blogon kéne demonstrálni, hanem az illetékes igazgatási szerveknél, elmondanám, hogy tudomásom szerint a kerületi lakók és ügyvédeik részéről mindez már megtörtént. Eddig sajnos úgy tűnik - legalábbis számomra -, hogy még nekik sem sikerült jelentősebb sikereket elérniük a Gyetvai Fivérekkel szemben.

Tehát kérem, aki olvassa ezt a bejegyzést és úgy gondolja hogy segíthetne, olyan pozícióban dolgozik, ahonnan képes lenne előrébb lendíteni a kerületi lakók küzdelmét, az ne habozzon cselekedni! Ne hagyjuk, hogy egy műemlékké nyilvánított sportpálya helyén egy újabb irodaház épüljön!

Címkék: budapest első tiltakozás kerület műemlék gyetvai fivérek urbanista beépítése budavár ikerület teniszpálya elsőkerület

2009.03.21. 15:38 Szólj hozzá!

Darut építettek a lakókra

Naphegy: 2009.03.05.

Az milyen érzés lehet, amikor a házadra épül egy daru? Amikor rálóg a tetődre és ki tudja mikor zuhan rád egy nagyobb széllökés miatt? 

Életveszélyes! Amit a Gyetvai Fivérek művelnek a volt teniszpályán az egyszerűen életveszélyes. Az egészben az a felháborító, hogy úgy tudom engedély nélkül!!! Se a darura, se a fémlapokra a kerítésen nincs engedélyük. És mit csinál a polgármester, a kerületi önkormányzat? Hagyja, eltűri, engedi.


Naphegy: 2009.03.05.

Címkék: budapest első tiltakozás kerület gyetvai fivérek urbanista beépítése budavár ikerület teniszpálya elsőkerület

2009.03.01. 17:24 1 hozzászólás

Fotók a teniszpálya-beépítés folyamatáról (frissítjük!)

 

Összes kép együttes megtekintése

2009.02.23. 18:36 Szólj hozzá!

Sötétbe borul a Naphegy? Sitt-telepnek használják a teniszpályát


A Naphegy téri, lebontásra ítélt teniszpályánál a Mikulás nem osztogatott, hanem fosztogatott, hiszen elvette a gyerekek teniszütőjét. A Res Publica Egyesület tegnapi demonstrációján a patinás sportlétesítmény felszámolása ellen tiltakoztak. Lassan azonban visszafordíthatatlan károk keletkeznek a pályában, hiszen az új tulajdonos, a Gyetvai Fivérek gyakorlatilag sitt-telepnek használja azt: egy másik építkezésről áthordva a törmeléket.

A sportlétesítmény kálváriája 2001-ben kezdődött - mondta a STOPnak Jávor Béla. A Res Publica Egyesület elnöke hozzátette: ekkor adta el a adta el a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a teniszpályát a dohány-nagykereskedelmi vállalkozást üzemeltető Sepsi Lászlónak. A vételár 370 millió forint plusz áfa volt. Ezt követően két-három tulajdonosváltás után került a jelenlegi tulajdonos, a Gyetvai Fivérek kezébe, Jávor szerint ekkor már az eredeti vételár többszöröséért.

Már ekkor értetlenül állt az önkormányzat tétovázása előtt Jávor, hiszen az akkor hatályos szabályok szerint az önkormányzat ingyen megszerezhette volna a teniszpályát, melyen ráadásul a klubház műemléki védettséget élvez. Igaz azt kellett volna vállalnia, hogy 15 évig üzemelteti a sportlétesítményt. Ez nem történt meg. A Gyetvai Fivérek pedig jelenleg gyakorlatilag sitt-telepnek használja az ingatlan, ahova egy másik építkezésről hordják át a törmeléket.

Ez ellen egyébként a Res Publica hatósági eljárást kezdeményezett a Budavári Önkormányzatnál, s az első fokon arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül szállítsa el onnan a sittet. Ez ellen természetesen fellebbezett a Gyetvai Rt., ám márciusban a másodfokú építési hatóság is jóváhagyta az elsőfokú döntését. Gyakorlatilag egyébként jelenleg másra nem is nagyon tudná az építőipari vállalkozás a területet használni, hiszen a kerület építési szabályzata (kész) jelenleg nem enged meg másfél méternél magasabb beépítettséget a területen.

Ahhoz, hogy bármire is alkalmassá tegyék a területet, az önkormányzati többség olyan módosítást akar elfogadtatni, ami mind magasságában, mind pedig százalékában nagyobb beépítettséget tesz lehetővé - mondta a STOPnak Gecse Gábor. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság szabad demokrata tagja szerint a módosítások után a föld alatt a terület 70, míg a föld felett 30 százaléka lenne beépíthető a volt teniszpályának. Ez gyakorlatilag 10 ezer négyzetméteres beépítést tenne lehetővé. Magasságban 3+1 szint plusz tetőtér magasságú épületeteket engedélyezne.

Ez Jávor szerint sötétségbe borítaná a Naphegy alacsonyabban fekvő részeit. E mellett egy lakossági fórumon Visy Károly meteorológus arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben ezekkel a feltételekkel megvalósulna a beruházás, akkor a Budakeszi felől érkező észak-nyugati széljárást lezárná, s jelentősen megnövelné a légszennyezettséget. A kerület vezetése egyszer már napirendre tűzte a kész módosítását, mely tartalmazta volna a teniszpályák ügyét, ám akkor ezt a fideszes Nagy Gábor Tamás kivette a csomagból.

Egyesek szerint azért akarja a kerület vezetése módosítani a az építési szabályzatot, mert attól tart, hogy az építőipari vállalkozás kártérítési pert indít ellenük, mivel használhatatlan az ingatlan, amit megvettek. Ez azonban oktalan félelelem, ugyanis Jávor szerint a vevő ezekkel a kondíciókkal vette meg a területet, így nincs jogalapja semmiféle kártérítésre. Az építési vállalkozókat a Res Publica egyébkén meghívta egy lakossági fórumra, ahol felajánlották nekik, hogy építsen családi házakat, uszodát, erről azonban nem akartak hallani, ragaszkodtak az irodaházhoz.

Forrás: STOP.hu

További megjelenések a beépítéssel kapcsolatban az interneten:
http://epiteszforum.hu/node/7893
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=377753&place=
http://www.168ora.hu/cikk.php?id=9630
http://www.nol.hu/archivum/archiv-475014

2009.02.21. 17:40 1 hozzászólás

Naphegy

Szemelj ki egy frekventált helyen lévő ingatlant minél több építési korlátozással, így olcsón juthatsz hozzá, utána ügyeskedd ki a korlátozások feloldását, és már épülhet is az irodaház.

A helyszín

Műemlék

Fotók

Szavazzon!

Mi is olvassuk