A beruházó letett az öt önálló helyrajzi számú telek összevonásáról

Az Aladár utcai teniszpályák helyére tervezett irodaház parkba, a megmaradó műemléki klubházhoz csatlakozva egy fél teniszlabdát szimbolizáló, modern épületrész kerülhet. Az üveg félgömb sportfunkciót kaphat, és ahogy most is, a klubházban lennének az öltözők. A beruházó szerint van idő az ötletelésre, hiszen a piac pangása, és a finanszírozási bizonytalanságok miatt egyelőre nincs terítéken az építkezés elindítása.

Többször megszólaltak lapunkban a környékbeli civilek, és az őket képviselő Jávor Béla, akik tiltakoznak a terület nagyfokú beépítése ellen, illetve azért, mert jelenleg építőanyag tárolásra használják az ingatlant. A beruházó eddig nem nyilatkozott, most lapunknak elmondta, a testvérével közösen működtetett cégük átlátható építésvállalkozási tevékenységet végez. Hozzátette, a volt teniszpályák közelében lakó jogász hatodik éve minden döntést megfellebbez, ezért folyamatosan bíróságra és hatóságokhoz járnak. A teniszpályák évek óta megszűntek, a területet az állam kivonta a sportfunkció alól, és eladta. A befektető szerette volna összevonni az öt önálló helyrajzi számú telket. A Kerületi Építési Szabályzat ezt nem engedi, így egy nagy épülettömb helyett, négy szabadon álló, a környező társasházak méretéhez illeszkedő ház épülhet. A területen egy műemléki védettségű klubház is található. – A közelmúltban derült ki, hogy az „IZ” övezet, amelybe ez a terület is tartozik 2008. előtt nem engedte a lakófunkciót, azóta viszont van erre is lehetőség, amire most figyeltünk fel az interneten egy szabályozási rajzon. Így elgondolkodunk a beépítésen, de erre van is időnk, hiszen nincs pénz a piacon, se megrendelő, se vásárló, se banki finanszírozás. Sok eladó lakásunk van, és az irodaházak egy része is üresen áll. Eladni nem akarjuk a területet, spekulánsokkal nem tárgyalunk – fejtette ki Gyetvai Géza, a fejlesztő cég igazgatója.

Arra is kitért, hogy építési területen lehet építési anyagot tartani, a kerítést pedig azért tették zárttá, hogy ne zavarják a depókkal a környezetet. Kérdésre válaszolva elmondta, letettek a telekösszevonásról, és arról is, hogy egy nagy épülettömböt hozzanak létre. A tervezett négy irodaépület szabadonálló, 10,5 méteres párkánymagasságú, igazodik a környező házak méretéhez.

– A kerülettel és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egy olyan elképzelést szeretnénk megbeszélni, hogy az öt önálló teleknek ne kelljen öt behajtót és rámpát építeni. Jelenleg is egy bejáratról közelíthető meg a terület. Ennek megfelelően a terepszint alatt egy mélygarázs épülne, és nem kellene a Tigris utca (óvoda, buszmegálló) felé autós kihajtókat építeni, amely a környezetszennyezést is csökkentené. Ez az ötlet hatóságilag szokatlan, hiszen a terepszint alatt és felett más lenne a szabályozás – vélekedett az építészmérnök cégvezető.

Hozzátette, érdekességként felmerült egy olyan ötlet, hogy a klubház mögötti területre egy fél teniszlabdát formázó modern épület kerülne, amely valamilyen sport-, vagy wellnessfunkciót kaphatna. A klubházban amúgy is öltözők vannak, ezért nincsenek rajta hosszabb tartózkodásra alkalmas helyiségeknek megfelelő méretű ablakok. Az örökségvédelem szabályai lehetőséget adnak a műemléki és modern épületrészek összekapcsolására.

Forrás: Helyi Téma Online

2011.03.30. 00:43 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://naphegy.blog.hu/api/trackback/id/tr72783838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naphegy

Szemelj ki egy frekventált helyen lévő ingatlant minél több építési korlátozással, így olcsón juthatsz hozzá, utána ügyeskedd ki a korlátozások feloldását, és már épülhet is az irodaház.

A helyszín

Műemlék

Fotók

Szavazzon!

Mi is olvassuk

süti beállítások módosítása