Helyi Téma: Lesz itt teniszpálya?

A naphegyi teniszpályák helyén a tulajdonos irodaházat építene, de még a terveket sem adta be, ehelyett két éve építőanyagot tárol, és újabban műhelyt is üzemeltet az ingatlanon. A helyi civilek a teniszpályákat szeretnék viszontlátni.

A zajos, füstös Hegyalja út közelébe irodaházat tervez a befektető. Az ingatlan intézményi besorolású, amelyhez a tulajdonos jog szerint kérte a Kerületi Építési Szabályzat módosítását. A korábbi szabályzat másfél(!)méter magas beépítést engedélyezett, és a helyieket képviselő civil szervezet azt kívánta elérni, hogy a kerület ne változtassa meg a paramétereket. Az önkormányzat a lakók érdekeit szem előtt tartva határozta meg az új építési előírásokat, a külön helyrajzi számú telkeket nem engedte összevonni, így egy nagy épülettömb helyett négy szabadon álló, a környező társasházak méretéhez illeszkedő ház épülhet meg. A beruházó azonban nem fejleszt, hanem a környékbelieket zavaró, engedély nélküli tevékenységet folytat, a kerület hatósági eljárásait semmibe véve.

 - A teniszpályákon két éve a környékbeli építkezésekről származó földet, sittet, építőanyagot deponálja, a szállítással jelentős por-, sár- és zajhatást okozva. A telken lévő műemléki épületnél engedély nélkül műhelyt üzemeltet, és építési anyagokat darabol, irtózatos zajjal. Egy engedély nélkül felépített daruval mozgatja a többmázsányi anyagot, a szomszédos házak felett forgatva a daru gémjét. A kerületi önkormányzat semmiféle eredményes fellépést nem tett, amellyel a Naphegyet elcsúfító állapotot megszüntetné.

Még a Fővárosi Bíróság által jóváhagyott, az eredeti állapot visszaállítására kötelező határozatának sem szerez érvényt. Azonban, – kedvezve a beruházónak – iroda és lakóház beépítésére alkalmassá tette a teniszpályát a Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) módosításával. Ezt a döntést a Regionális Közigazgatási Hivatal is jogellenesnek nyilvánította – tájékoztatott dr. Jávor Béla, a Naphegyi Res Publica Egyesület elnök. A hosszú ideje húzódó hatósági üggyel kapcsolatban lapunk megkereste dr. Deák Ferencet, Budavár jegyzőjét is.

 - A naphegyi ügyben több építéshatósági szabálytalanság merült fel. Az első, hogy a vállalkozó az ingatlanegyüttest nem rendeltetésszerűen használja. Az üres telkeken legfeljebb parkolót lehet üzemeltetni, de építésianyag-tárolást, raktározást nem. A telek tulajdonosa ellen 2006 óta folytatunk eljárást emiatt. A második szabálytalanság a toronydaru felállítása. Köteleztük a tulajdonost a szerkezet elbontására. A darut „áthúzta” arra a telekrészre, amelyen a műemléki épület áll. Ezzel időt nyert, mert ott a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak kell eljárnia. Új eljárás indult, és a KÖH is előírta a daru elbontását – ismertette az ügy részleteit a jegyző. Deák Ferenc elmondta, az már igazgatási hatósági ügy, hogy a tulajdonos nem rendelkezik telepengedéllyel az anyagtároláshoz, raktározáshoz.

 - Hatósági eljárásunk során azonnali hatállyal megtiltottuk az engedély nélküli tevékenységet, majd a Fővárosi Bíróság helybenhagyta az önkormányzat határozatát. Ám a tulajdonos kérte a végrehajtás felfüggesztését, amelyről a Fővárosi Ítélőtábla még nem döntött. Önkormányzatunk kitiltotta a nehézgépjárműveket a kerületnek ezen a részén (legfeljebb 3,5 tonna súlyú hajthat be, az ennél nagyobbak csak külön engedéllyel) megakadályozva a szállítmányozást. Felkértük a behajtási hozzájárulást kiadó fővárosi társaságot, ne adjon ki engedélyt a vállalkozónak.

Ekkor a telek tulajdonosa levélben jelezte, hogy ha nem tud behajtani a területre, nem tudja elszállítani a tárolt anyagokat. Ezért a kerület hozzájárult, hogy április 20-a és 30-a között behajtson, de csak és kizárólag azért, hogy megszüntesse a szabálytalan raktározást – folytatta Budavár jegyzője, aki azt is elmondta, hogy 2007-ben azért kellett módosítani az építési szabályzatot, mert a korábbi szabályrendszer már elavult. Fontos, hogy a KÉSZ-ben a kerület, a Fővárosi Közgyűlés által megengedett mértéknél jelentősen szigorúbb paramétereket határozott meg.

Forrás: Helyi Téma Online

2009.05.07. 14:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://naphegy.blog.hu/api/trackback/id/tr141108142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Naphegy

Szemelj ki egy frekventált helyen lévő ingatlant minél több építési korlátozással, így olcsón juthatsz hozzá, utána ügyeskedd ki a korlátozások feloldását, és már épülhet is az irodaház.

A helyszín

Műemlék

Fotók

Szavazzon!

Mi is olvassuk

süti beállítások módosítása